Чи знали Ви, що ...
олива це дерево-довгожитель сімейства маслинових, здатне проіснувати близько 2000 років.
Чи знали Ви, що ...
колір оливок залежить від зрілості плоду. Незрілі оливки - зеленого кольору, а стиглі оливки - від темно-фіолетового до чорного кольору. Вважається, що зелені плоди називаються оливками, а дозрілі - маслинами. Але це синоніми і так можна називати оливки будь-якого кольору.
Чи знали Ви, що ...
оливки - це фрукти, а не овочі. Оливки можуть бути зеленого, фіолетового, темно-коричневого, чорного і навіть рожевого кольору.
Чи знали Ви, що ...
оливки в сирому вигляді не можна вживати в їжу, тому що вони містять гіркий глікозид олеуропін. Тому їх перед вживанням вимочують в розчині лугу або міцному розсолі.
Чи знали Ви, що ...
м'якіть оливок багата білками, пектинами, вітамінами А, Е, К і В, а також залізом, калієм, фосфором і поліфенолами.
Чи знали Ви, що ...
понад 90% світового врожаю оливок використовується для виготовлення олії.
Чи знали Ви, що ...
оливки збирають в листопаді-березні, через 6-8 місяців після цвітіння. Якщо оливки призначаються для виробництва оливкової олії, вони відправляються на давильню в той же день.
Чи знали Ви, що ...
оливкова олія - єдина олія, яке може вживатися в їжу без додаткової обробки.