Траплялося, що, зайшовши в кімнату, ви забували, що саме хотіли зробити? Потім верталися й ще раз проходили той же маршрут у надії згадати. Можливо, ви списуєте це на звичайну забудькуватість, але втрата пам'яті відбувається поступово й непомітно, і щоб розумова діяльність була ефективною, а пам'ять – чіткою в будь-якому віці, переконайтеся, що ваша їжа багата продуктами, які оберігають клітини мозку від ушкоджень і збагачують його цінними речовинами. Для цього необхідно дотримувати кількох простих правил.
Вибирайте цільнозернові продукти
Для кращої роботи мозку вибирайте цільнозернові продукти харчування, а ще краще – суміші цільнозернових продуктів харчування, таких як крупи, пшеничні висівки, зародки пшениці й макаронні вироби із цільного зерна. Зернові є багатим джерелом вітаміну В12 і містять так звані складні вуглеводи, які забезпечують мозок енергією протягом тривалого періоду й підвищують розумову діяльність протягом дня.
Зміцніть пам'ять природними вітамінами. Дослідження показали, що споживання їжі, багатої фолієвою кислотою, вітамінами B12 і В6, поліпшує коротку й тривалу пам'ять. Фолієва кислота й вітамін В12 допомагають запобігти надмірному утворенню гомоцистеїна – речовини, що підвищує ризик виникнення хвороби Альцгеймера. Гомоцистеїн також накопичується при сидячому способі життя й зменшується при фізичних навантаженнях.Джерелами фолієвойї кислоти крім цільнозернових продуктів харчування є зелені листові овочі, бобові, пивні дріжджі, печінка.
Вживайте жирну рибу для спритності розуму
Вживайте жирну рибу для спритності розуму. Саме так, тому що в океанічній і морській рибі є унікальні омега-3 жирні кислоти, без яких не можуть повноцінно працювати ні сіра речовина мозку, ні нервова система в цілому, адже оболонки нервових клітин на 70% складаються з жиру: погіршується пам'ять, інтелект, виникають депресія й агресія. Ідеальний вміст цих жирних кислот у скумбрії й оселедці.
Учені медичного центру Chandler з університету Кентуккі з'ясували, що присутність омега-3 жирних кислот майже в 2 рази поліпшує стан нейронів (нервових клітин). Але якщо вам не подобається запах або смак жирної морської риби, уживайте риб'ячий жир або олію волоського горіха й льону, лняне й сезамове насіння – там також високий вміст цих кислот. Ігнорування цих продуктів харчування, на жаль, гаранторовано підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера й втрату пам'яті. Риба також містить йод і фосфор, які поліпшують ясність розуму.
Не забувайте про чорницю й помідори
Не варто забувати про чорницю, тому що вона поліпшує пам'ять. Так, само щоденне вживання хоча б мінімальної кількості чорниці в будь-якому виді (мороженої, сушеної, перетертої із цукром, у таблетках), відповідно до досліджень Tufts University, поліпшує короткочасну пам'ять.
Озброюйтеся томатною бронею. Лікопен, один із самих потужних антиоксидантів, знайдений у помідорах, може допомогти захистити оболонки нервових клітин від ушкодження агресивними вільними радикалами, які, масивно атакують і бомбардують клітини й ушкоджують генетичний матеріал клітини – її ДНК. Властивості лікопена не зникають при тепловій обробці помідорів, зберігаються в томатних соусах і пастах (за умови, що вони виготовлені з помідорів, а не просто червоною сумішшю, що нерідко називають "томатною"), і підсилюється в присутності корисних олій, зокрема, маслинової.
Помідори поліпшують пам'ять. Професор David Snowdon з університету Кентуккі в масштабному проекті "The Nun Study" показав результати вражаючих досліджень впливу лікопена на координацію рухів людей похилого віку: ті, хто регулярно вживав помідори або продукти з них, зберігали не тільки кращу пам'ять, але мали можливість самостійно доглядати за собою. Регулярно вживаючи томат-продукти можна попередити розвиток слабоумства, зокрема, хвороби Альцгеймера.
Вітамін С підтримує нормальну роботу мозку
Вітамін С необхідний мозку для нормальної роботи. Мільйони разів у секунду молекули вітаміну С жертвують один зі своїх електронів для нейтралізації вільних радикалів, які ушкоджують нервові клітини. Мозок має пріоритет для зберігання організмом вітаміну С, що зосереджений у рідині навколо нейронів майже в 100 разів вище, ніж в інших частинах тіла.
Коли рівень вітаміну С стає недостатнім, організм забирає його з інших тканин тіла для підтримки адекватного рівня в мозку. У противному випадку, мозок може бути буквально знищений вільними радикалами в лічені хвилини. Кращими джерелами вітаміну С є настій шипшини, квашена капуста, чорна смородина (морожена й перетерта із цукром), петрушка, лимони. Денна норма вітаміну С – 80-100 мг (збільшується при простудних захворюваннях).
Вживайте броколі для поліпшення розумової діяльності
Закохаєтеся в броколі – відмінне джерело вітаміну К і магнію, які підвищують пізнавальну функцію й розумову діяльність мозку завдяки поліпшенню передачі нервових імпульсів від клітини до клітини. Учені з Ching Hua University у Пекіні досліджували, що багата магнієм їжа поліпшує пам'ять і концентрацію уваги в будь-якому віці.
Пийте чай із шавлії для зміцнення пам'яті
Пийте чай із шавлії – трави мудреців, що зміцнює пам'ять. Ще із часів Гіппократа за шавлією закріпилася репутація зілля, що поліпшує пам'ять, оскільки вона містить речовину, що запобігає старечій деменції й хворобі Альцгеймера. Британські дослідники з Medicinal Plant Research Centre (MPRC) і Northumbria University показали, що чай із шавлії допомагає поліпшити пам'ять.
Додайте горіхи для мозкової активності
Вживайте горіхи для стимуляції мозкової активності. Дослідження, опубліковане в American Journal of Epidemiology Оксфордского університету підтверджує, що вітамін Е запобігає погіршенню пам'яті. Горіхи є прекрасним джерелом натурального вітаміну Е, що також міститься в листових зелених овочах, насіннях, яйцях, коричневому рисі й цільнозернових продуктах.
Підживіть мозок какао-бобами й зеленим листовим чаєм
Какао-боби й зелений листовий чай – краща їжа для мозку. Саме бобами, а не так званими шоколадними цукерки й какао напоями з апаратів, і саме листовим чаєм, а не порохоподібною сумішшю неясного походження в пакетиках, де є лише сліди цих прекрасних продуктів, які дуже багаті антиоксидантами, катехинами й багато інших корисних для здоров'я речовин.
Продукти з високим вмістом какао-бобів при регулярному вживанні дають енергію, захищають нейрони й поліпшують їхню функцію. А унікальна речовина епігаллокатехін галлат (EGCG), що виявили в зеленому чаї, протистоїть раку мозку, запобігає старінню й тонізує мозкову діяльність.
За матеріалами: www.fit.com.ua
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ